Jag och min älskade mormor när hon bakade bröd (jag ser imponerande missnöjd ut men det kan vara att jag försökte se cool ut). Jag är uppvuxen med att man absolut inte får slänga mat. Alltså ALDRIG. Blir det lite över på tallriken sparar man i kylskåpet och äter sen. Min mormors, och farmors, motto var ”Intet skall förfaras”. Man kan liksom alltid göra någon maträtt på blasten. Är något mögligt skär man bort det. Min pappa är likadan. Han är världens finaste. Om det är något i affären som ser skadat eller fult ut väljer han alla gånger det framför det nya fina. Om man frågar varför säger han ”Nej men det kanske inte är någon som vill ha det annars”. Han är liksom rädd att något ska gå till spillo. Eller så tycker han synd om maten på samma sätt som jag tycker synd om gosedjur i kartonger. Samma med datummärkning. Han tar hellre något som snart ska gå ut, alla andra väljer ju de nya. När jag flyttade hemifrån till Stockholm (från Jämtland) märkte jag att folk hade en lite annan approach till bäst före-datum. Många slängde mat om datumet passerat, oberoende av om den var gammal. En kompis sa till och med ”Står det den 23 april slänger jag den 22 april, eftersom man inte vet NÄR den 23:e som den går ut”. LOL. När jag träffade Pågen tillsammans med några andra som skulle göra samarbete med dem, pratade vi om det här med datummärkning. Att saker så klart inte blir dåligt bara för att det står ett datum. De berättade också något som jag inte hade en aning om. Nämligen att Pågens bröd som inte blir sålt i butik samlar de upp, tar tillbaka och gör JÄST på, till nya bröd. Så att intet skall förfaras! Om du vill veta hur själva jästomvandlingen går till, och hållbarhetstänket, läs här. De berättade också att brödet är gjort på svenska råvaror, att mjölet malts i egna kvarnar, och att bröd kommer till butiken färskt, och aldrig fryst. Ju färskare brödet är desto längre håller det sig så klart hemma, och det kan med fördel frysas in när man kommer hem från affären eftersom det aldrig varit fryst. Det mesta matsvinnet sker hemma (ja inte hos mina släktingar då men..😇). Mitt (eller min mormors) bästa tips för att alltid ha färsk bröd är att frysa in direkt när man kommer hem från affären och plocka fram endast de brödskivor man behöver. Sen stoppar jag dem i rosten när jag vill käka. Blir något torrt för att det legat framme: BRÖDROST FTW. Mina barn och jag har lekt med maten igen. Pågens Hönö Råg är ganska nytt, och vi hade det redan hemma när jag träffade Pågen. Hönökakor har ju alltid varit det bästa man vet, rågvarianten innehåller dessutom 18 procent fullkorn.